Het Event voor de Preventie Assistent

Vrijdag 1 juni 2018, GelreDome te Arnhem

We kunnen ons verheugen op alweer een nieuw Event voor de Preventie Assistent!

Ook ditmaal hebben we weer enthousiaste tandheelkundige kopstukken weten te strikken die gepassioneerd over hun specialisme komen spreken.

 ‘Voorkomen is beter dan genezen’, dat brengt de Preventie Assistent dagelijks in praktijk om te voorkomen dat er gaten in gebitten ontstaan. Dit motto zou de Preventie Assistent echter ook op zichzelf moeten betrekken om voorkomen dat er gaten in vakkennis ontstaan, ofwel in ‘goed Nederlands’: practice what you preach!

Elk vakgebied is onderhevig aan verandering en de nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Alleen door je steeds opnieuw te verdiepen in de materie kun je kwalitatief goed werk blijven leveren. Daarom is het zaak goed bij de les te blijven via permanente educatie.

Het Event voor de Preventie Assistent is de uitgelezen kans om te voldoen aan de gemiddelde bij- en nascholing die gewenst is om jouw vak, deskundig en vakkundig te kunnen blijven uitoefenen.
Sta je ingeschreven in het Register Preventieassistenten, dan voldoet dit Event aan de registratienormen – gemiddeld 1 dagdeel bij- en nascholing per jaar – welke gehanteerd wordt door het register.

Het jaarlijkse Event voor de Preventie Assistent biedt die mogelijkheid, een unieke mogelijkheid, om op een plezierige, heldere manier bijgespijkerd worden door enthousiaste docenten, in een leuke ambiance en in goed gezelschap.

Yes! We gaan het weer beleven: het Event voor de Preventie Assistent, aflevering 2.

 

Programma 
09.00 uur – 09.30 uur Ontvangst
09.30 uur – 10.30 uur Motivational Interviewing; Waarom, nou daarom! – Ellen Zwart
10.30 uur – 11.00 uur Pauze
11.00 uur – 12.00 uur Parodontologie; How deep is your love? – Geerten-Has Tjakkes
12.00 uur – 13.00 uur Lunch
13.00 uur – 14.30 uur Workshop ronde 1
14.30 uur – 15.00 uur Pauze
15.00 uur – 16.30 uur Workshop ronde 2
16.30 uur Borrel
 
Hapjes en drankjes

Uiteraard wordt een en ander afgewisseld met een hapje en een drankje om weer hernieuwde energie op te doen voor de volgende workshop, demonstratie of voordracht.

 

Plenaire sessies

Waarom, nou daarom! De prinses op het witte paard; Patiënten zelf verantwoordelijk laten zijn.
Ellen Zwart

“U heeft gelijk ik ga beter mijn best doen” of “zegt u maar wat ik moet doen”,  zijn bekende geluiden in de tandartspraktijk. Alleen thuis ‘vergeten’ de patiënten hun goede voornemens en de mondhygiëne verbetert niet. Frustrerend voor preventieassistenten die zo goed hun best doen om patiënten een gezonde mond te bezorgen.

Hoe krijgen we de patiënten zover dat zij wel aan de slag gaan om een gezonde mond te krijgen? Met motiverende gespreksvoering vergroot je de kans aanzienlijk dat patiënten ja zeggen en doen!

 

How deep is your love?
Geerten-Has Tjakkes

Gingivitis en parodontitis worden ook wel plaquegerelateerde parodontale afwijkingen genoemd. Traditioneel worden ze dan ook als zodanig behandeld: we richten ons tegen de plaque en het tandsteen. Bij een deel van de patiënten komen we daarmee een heel eind, maar het is niet het enige dat telt. Er spelen meerdere factoren een rol en het relatieve belang van elk van deze factoren ligt bij elke patiënt anders. Dat bepaalt dan ook hoe de behandeling er uit zal komen te zien en wie deze het beste uit kan voeren. In deze lezing zal worden ingegaan op het vóórkomen van parodontale afwijkingen en de verschillende factoren die daarbij een rol spelen, en wat daardoor de consequenties zijn voor de behandeling. De stapsgewijze behandeling zal hierin de leidraad vormen.


Workshops

Workshop 1: Help, een implantaat!
Fatos Kaya

Wat is de taak van de Preventie Assistente voor en na een implantologische behandeling en na het plaatsen van de suprastructuur? Hoe meet je een DPSI bij implantologie en welke mondhygiënistische instructie is vereist bij implantologie?

Dit zijn enkele vragen die Pieter Willem voor ons bij de horens vat.

 

Workshop 2: Inzicht in polijsten; De zin en de Onzin.
Sarah van Zanten

Polijsten doen we vooral om een glad oppervlak van de gebitselementen te verkrijgen, zodat plaqueaccumulatie minder snel kan optreden. Maar ook het verwijderen van extrinsieke verkleuringen omwille van de esthetiek is een reden om te polijsten. In deze masterclass wordt de finishing touch van de behandeling besproken. Is het echt een finishing touch? Ervaart de patiënt een plaquevrije dentitie? Sarah vergelijkt nieuwe met klassieke polijstmethodes om te zien of we nog up to date zijn. Ook neemt ze ons mee in de effecten van poeders en pasta’s: een wereld van conventioneel polijsten en airpolishing.

 

Workshop 3: Diagnostiek nu en in de toekomst
Hugo van Beurden

Hugo van Beurden gaat tijdens deze interessante lezing uitgebreid in op nieuwe en steeds ingewikkelder technieken op moleculair biologisch gebied, waaronder de laatste DNA-technieken.  Daarmee zijn geheel nieuwe onderzoeken mogelijk, zodat bijvoorbeeld ook weer nieuw licht op cold cases geschenen kan worden. Aan de hand van een ‘CSI Miami’-zaak zal Hugo deze nieuwe DNA-technieken bespreken. Samen met ons, het publiek, lost hij een aantal zaken op.

 

Workshop 4: DPSI onder de loep, sonderen kun je leren
Sascha van Hummel en Stella van Hoeve

Sascha en Stella vragen zich af of iedereen binnen de praktijk wel op één lijn zit voor wat betreft de DPSI- score, want een pocket meten is lastiger dan je denkt. Het gaat vaak om kleine verschillen die een groot verschil in behandelplan maken. In deze workshop nemen ze ons mee in de wereld van hét meetinstrument: de pocketsonde.

 

Workshop 5: Preventiewerk bij de jeugd: jong geleerd is oud gedaan
Mariëtte Lokken

Mariette gaat met ons een Jeugd Preventie Plan opzetten dat in elke praktijk toepasbaar is. Ook gaat ze een groot tandheelkundig probleem bij pubers bespreken: erosie. Hoe erosief zijn bepaalde dranken nou eigenlijk?  Dit gaat ze samen met ons testen.

Ook reikt Mariette bruikbare handvatten aan voor een onverhoopte tandheelkundige behandeling bij een kind. Handvatten die meteen in praktijk gebracht kunnen worden.

 

Workshop 6: Gezond in de mondzorgpraktijk
Yvonne Kort

In deze workshop behandelt Yvonne de relatie tussen de mond en het immuunsysteem.  Yvonne laat ons zien dat voeding een grote rol speelt bij aandoeningen als gingivitis en parodontitis. En hoe je voeding kunt inzetten om bloedend tandvlees te verminderen. We leren wat de invloed is van leefstijlfactoren op de mond en op de algehele gezondheid. Daarnaast geeft Yvonne ons praktische tips om met energierijke voeding ook zelf de dag fit door te komen.

 

Workshop 7: Love your Gums
Alexandra Bijsterveld

Gezond tandvlees is belangrijk vanaf dat je klein bent … en de rest van je leven,

maar hoe houden we dit nou zo gezond mogelijk? We gaan daarom de effectiviteit en veiligheid onder de loep nemen.


Data en Locatie

Vrijdag 1 juni 2018, GelreDome te Arnhem
Ontvangst van het event is om 09.00 uur, waarna we om 09.30 uur van start gaan. Het event eindigt rond 16.30 uur.

Doelgroep

Preventie Assistent


Kosten

De kosten voor dit congres bedragen € 295,00 per persoon (Vrijgesteld van BTW).

 

Congresmateriaal

Tijdens dit congres ontvangt u van ons cursusmateriaal. Tevens ontvangt u aan het einde van het congres een certificaat

 
Inschrijven
Klik hier en schrijf u in!
Nog geen reacties geplaatst

Sorry, the comment form is closed at this time.