Omschrijving

Wil jij je als preventieassistent verder ontplooien en je ontwikkelen tot paro-preventieassistent? Kies dan voor deze zeer complete opleiding!
 
Deze opleiding richt zich op de verdieping en verbreding van jouw kennis op het gebied van preventie en de behandeling van patiënten met PPS 2. Je leert patiënten met pockets 4-5 mm te behandelen volgens het stappenplan van de uitgebreide gebitsreiniging en het stappenplan van de recall (nazorg). Tijdens deze opleiding worden er 3 patiënten behandeld. Deze patiënten neem je zelf mee vanuit de praktijk. Daarnaast behandel je, samen met een praktijkbegeleider, 2 patiënten in je eigen praktijk.
 
Deze opleiding bestaat uit 12 opleidingsdagen. Van deze 12 opleidingsdagen zijn er 10 praktijkdagen waar we samenkomen op één van de locaties waarvoor je je hebt aangemeld. Verder zijn er 2 opleidingsdagen die je vanuit onze eigen digitale leeromgeving kunt volgen. Deze dagen bestaan voornamelijk uit theorie, aangevuld met opdrachten en toetsen zodat we je voortgang goed in de gaten kunnen houden. Tijdens deze 2 dagen zijn er ook vaste contactmomenten met de docent.
 
De ondersteunende theorie kun je ook vanuit onze eigen digitale leeromgeving voorbereiden, op het moment dat het jou uitkomt. Met vragen kun je ook via de digitale leeromgeving terecht bij de docent.

Je dient zelf mee te nemen tijdens deze opleiding:

  • 2 x scaler H6/H7
  • 2 x scaler S204 SD, of s204s
  • 2 x curettes Gracey 1/2,11/14 en 12/13 (of 11/12 en 13/14)
  • 2 x pocketsonde PW Williams 10 mm
  • 2 x spiegel
  • 2 x pincet
  • Slijpset; bestaande uit: arkansassteen, paraffine-olie en een teststaafje
  • Beschermbril
  • Beschermbril patiënt
  • Praktijkkleding, denkt u aan lichte kleding i.v.m. WIP
  • Praktijkschoenen
  • Laptop/tablet of telefoon voor online leeromgeving

 

Stella van Hoeve
Mondhygiënist

In 1995 ben ik afgestudeerd als mondhygiënist en mijn carrière begonnen in de praktijk voor parodontologie in Arnhem.

In 2000 ben ik naar Groningen verhuisd en als docent bij de opleiding mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool gaan werken. Naast mijn werk als docent ben ik begonnen met het lesgeven aan preventieassistenten.

Sinds 2014 woon ik in Deventer en sinds 2015 ben ik werkzaam bij Dental Best Practice als docent bij de opleidingen preventieassistent en paro-preventieassistent. Om mijn vaardigheden up-to-date te houden ben ik ook werkzaam als mondhygiënist in een groepspraktijk.

Sascha van Hummel
Mondhygiënist

Mijn naam is Sascha en werk met plezier als mondhygiënist in een algemene praktijk. Daarnaast ben ik sinds 2014 werkzaam voor Dental Best Practice.

Ik heb mijn pedagogisch didactisch diploma hiervoor behaald, een hele fijne aanvulling om als docent voor DBP te werken. De opleidingen die ik geef, zijn met name gericht op preventie. Ik houd van teamwerk; met mijn patiënten en collega’s, maar zeker ook met de cursisten.

Samenwerken om het beste uit de cursist te halen, daar word ik blij van.

Mariëtte Lokken
Mondhygiënist

Ik ben Mariëtte Lokken en ik ben sinds 1997 mondhygiëniste. In 2000 heb ik de opleiding tot Kindertandverzorgende gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken in de algemene praktijk waarbij ik zowel paro-patiënten als kinderen behandel. Sinds 2017 werk ik als docent bij Dental Best Practice. Ik geef verschillende opleidingen, maar werk ook mee achter de schermen om lesmateriaal te ontwikkelen en de cursussen up to date te houden. Het werken als docent geeft mij enorm veel voldoening. Het houdt mij als mondhygiëniste scherp en ik vind het erg mooi om de, vaak in het begin wat onzekere, cursisten te zien groeien gedurende de verschillende opleidingen! Elke keer weer probeer ik het enthousiasme voor het mooie vak van tandheelkunde over te brengen op de cursist!

Fatos Kaya
Mondhygiënist

Ik ben Fatos en ik werk inmiddels 12 jaar als mondhygiëniste. Vrijwel direct na mijn studie mondzorgkunde heb ik mijzelf verdiept in het lesgeven en de nodige papieren behaald. Ik wist eigenlijk al heel lang dat in lesgeven mijn passie ligt. De combinatie van mijn beide banen vind ik zo geweldig, ik geniet er elke dag van. Sinds 2012 werk ik als docent voor Dental Best Practice. In de afgelopen negen jaar heb veel ervaring opgedaan in het doceren binnen de tandheelkunde.

Ik ben verliefd op mijn vak en mijn liefde voor mijn vak breng ik graag met volle enthousiasme over op mijn cursisten.

Pauline Ouborg
Mondhygiënist

Sinds 2002 ben ik werkzaam in de tandheelkundige praktijk als tandartsassistente en in 2009 afgestudeerd mondhygiënist Bachelor of Health. Dit houdt in dat ik naast parodontale behandelingen ook restauratieve werkzaamheden verricht.

Naast reguliere patiënten behandel ik ook angstpatiënten, kinderen en bijzondere zorggroepen ofwel ik ben van alle markten thuis.
Enkele termen die mij passen: zelfstandig, teamspeler, perfectionist, communicatief en innovatief.

Collega’s en vrienden weten dat ik altijd bezig ben met mijn vak en kritisch naar mezelf ben. Daarom blijf ik graag groeien en ben ik lid van het KwaliteitsRegister Mondhygienisten (KRM) en ben ik BIG-geregistreerd mondhygiënist om deskundigheid te waarborgen.

Eind 2017 ben ik bij Dental Best Practice betrokken om de opleiding Preventie Assistent aan te vullen en ik vind het heel fijn om gemotiveerde assistenten in de praktijk handvatten te kunnen bieden om zich verder te ontwikkelen in de preventieve mondzorg en ook om te leren van de ervaringen en vragen die komen bij een cursus.

Vooral onderbouwd handelen is een van de competenties die ik in een goede behandelaar graag terug zie en zorg ervoor dat je zelf in je eigen stoel zou willen liggen. Zorg vooral voor hier en daar wat humor en geniet van dit vak!

Elon Blaakman-Fijen
Mondhygienist

Sinds 1992 zit in het tanden-vak. Eerst als tandartsassistent en nu al bijna 25 jaar als mondhygiënist. Als mondhygiënist heb ik in verschillende werkvelden gewerkt.

Nu ben ik alweer geruime tijd terug op het honk waar het allemaal begon, in een super moderne tandartspraktijk in het gezellige Brabantse ’s-Hertogenbosch. In 2007 ben ik als praktijkbegeleider in aanraking gekomen met het opleiden van tandartsassistenten tot preventieassistenten. Het begeleiden en lesgeven is me op het lijf geschreven. Na jaren elders ervaring op te hebben gedaan, ben ik sinds 1 jaar docent voor Dental Best Practice. Met een fantastisch ondersteunend team om ons heen, is het opleiden echt een feestje!

Wat mij typeert als docent? Ik ben een gedreven enthousiaste docent. Heb oog voor mijn cursisten en draag graag mijn passie voor het leuke preventieve gedeelte van ons vak over.

De cursisten zeggen vaak: ‘’ik vind het niet erg om op mijn vrije zaterdagen cursus te volgen, de dagen vliegen voorbij en we leren veel.’’

Jennifer Maas docent bij Dental Best Practice

Jennifer Maas
Mondhygiënist

Na de opleiding mondhygiëne was ik voor mijn gevoel nog niet klaar met studeren, de rest van mijn leven alleen maar aan de stoel, zo zag ik mezelf niet. Ik ben toen management en beleid in de gezondheidszorg gaan studeren in België en daarnaast blijven werken als mondhygiënist. Dit was een prima combi met een gezin, maar na een aantal jaar begon het te kriebelen. Vervolgens ben ik bij DBP terecht gekomen en geef ik nu een tijdje les.

Ik vind het heel leuk om mijn kennis over te dragen en te laten zien wat wij kunnen betekenen voor patiënten. Mijn speerpunten zijn ergonomie, instructie en voorlichting en dat alles gepaard met anekdotes uit de praktijk. Deze voorbeelden verhelderen vaak waarom iets belangrijk is in ons vak.

Voorlichting zorgt ervoor dat patiënten weten waarom ze iets doen en de motivatie uit henzelf komt, dan is de kans van slagen van de behandeling vele malen groter en kun je positief je behandeling uitvoeren!

CONCETTA SCIBONA
docent

Ik ben Concetta en werk inmiddels al 32 jaar in de tandheelkunde. Ik ben begonnen als tandartsassistent en heb daarna de opleidingen preventieassistent en paro-preventieassistent afgerond. Elf jaar geleden ben ik begonnen met lesgeven en sinds 2012 werkzaam bij Dental Best Practice. Ik was de allereerste docent die de opleiding preventieassistent mocht geven en er dus vanaf het allereerste moment bij. Nu geef ik ook de opleiding tandartsassistent en de cursus sealen en aanbrengen van cofferdam.

Wat mij typeert als docent? Ik hoor heel regelmatig van de cursisten: “Concetta, je bent een fijne en leuke docent, maar wat ben jij streng als het om de ergonomie gaat!” En dat klopt…. je moet zuinig zijn op je lijf want voor je het weet mankeer je wat zoals; nek-, pols- en schouderklachten.

Carolijn van Dam
Mondhygiënist

Lesdag 1
Theorie: introductie, WIP richtlijnen, ergonomie en PPS update
Praktijk: gemodificeerde pengreep, ergonomie en sonderen

Lesdag 2
Theorie: PPS en parodontium
Praktijk: pocketstatus maken en opstellen behandelplan, oefenen met curettes op fantoomhoofd

Lesdag 3: Vanuit de digitale leeromgeving
Theorie: behandelplannen PPS 2 patiënten: nazorg en gebitsreiniging

Lesdag 4
Theorie: lifestyle, risicofactoren en anamnese, mondonderzoek
Praktijk: oefenen met ultrasoon en curettes en oefenen mondonderzoek

Lesdag 5
Theorie: motiveren van de patiënt, mondhygiëne instructies en voorlichting geven
Praktijk: het geven van voorlichting en instructie

Lesdag 6: Vanuit de digitale leeromgeving
Verdieping mondhygiëne middelen
Casussen behandelen

Lesdag 7
Theorie: slijpen
Praktijk: slijpen curettes en oefenen met curettes en ultrasoon

“Alle theorie en opdrachten in de online leeromgeving dienen te zijn doorlopen en ingeleverd voor lesdag 8 om deel te nemen aan het theorie-, en fantoomexamen op lesdag 8. Indien examens niet met voldoende resultaat zijn gehaald, kan de deelnemer niet verder met de opleiding, de patiëntenbehandeling lesdag 9 t/m 12”

Lesdag 8
Theorie: examen
Praktijk: fantoom examen: technieken oefenen; sonderen, curettes en ultrasoon

Lesdag 9 t/m lesdag 11
Praktijk: start patiëntenbehandeling

Lesdag 12
Praktijk: examen!

 

Na deze opleiding ben je in staat om:

  • Patiënten met PPS 2 te behandelen, door middel van uitgebreide gebitsreiniging en/of recall (nazorg na initiële behandeling door de mondhygiënist)
  • Een diagnose en een behandelplan op te stellen
  • Verschillende parodontale aandoeningen te herkennen
  • Het geschikte instrumentarium juist te gebruiken
  • Op een positieve manier instructie te geven aan de patiënt
  • Een patiënt te kunnen motiveren
  • De invloed van lifestyle op de mondgezondheid te herkennen
  • Duidelijke voorlichting aan de patiënt te geven over de problematiek en behandeling
  • Zelfstandig een pocketstatus te maken
  • De frequentie van de bijbehorende nazorg te bepalen en uit te voeren

Studiekosten € 5.150,-

Studiemateriaal € 50,-

Examenkosten € 75,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.

Fantoomhoofdtandheelkundige simulator oefenpop fantoom hoofd tanden tand model opleiding medisch model
Wil je jouw medewerker(s) – tijdens een opleiding – ook graag de mogelijkheid bieden om bij jou in de praktijk optimaal te kunnen oefenen? Je kunt bij Dental Best Practice als studiemateriaal, een fantoomhoofd (incl. kaakje) bestellen. De kosten voor een studie model, fantoomhoofd bedraagt € 995,00 (excl. BTW).Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons via e-mail: info@dentalbestpractice.nl of via telefoon: 055 31 21 050

Studiebelasting
Totale studiebelasting is 72 uur

Ingangsniveau
Diploma preventieassistent

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

Doelgroep
Zeer geschikt voor de preventieassistent die – na een aantal jaren ervaring – toe is aan een volgende stap.

Studiemateriaal voor de cursist:
De cursist ontvangt een cursusmap

Materialen

  • Spiegel en pocketsonde: PQW Williams
  • Curettes Gracey 1/2, 11/14 ( of 11/12) en 12/13 ( of 13/14)
  • Scaler H6/H7 , S204s of S204sd
  • Slijp benodigdheden
  • Werkkleding
  • Beschermbril
  • Schoenen

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs